مدیریت منابع انسانی

ابزارهای شایسته گزینی و بهینه یابی در حوزه مدیریت منابع انسانی

ابزار های متنوعی جهت شایسته گزینی و بهینه یابی در حوزه مدیریت منابع انسانی مورد استفاده قرار می گیرند . اما در این یادداشت کوتاه به معرفی برخی از این ابزارها خواهیم پرداخت که با وجود هزینه های قابل توجیه ، اثربخشی خود را ظرف دو دهه گذشته اثبات نموده اند .

1. ارزیابی ترجیحات شخصیتی بر اساس آزمون MBTI :
یکی از ابزارهای شایسته گزینی کارجویان، آزمونهای روانشناختی MBTI می باشد . این ابزار برای تفکیک ( و غربال گری ) کارجویان و کارکنان مناسب نیست ، بلکه تنها ابزاری است که اجازه می دهد تا ما از ترجیحات کارکنان و کارجویان در مورد نگرش آنها به مفاهیم زندگی مطلع شویم .
این ترجیحات در نهایت به تفاوت در یادگیری ، اشکال ارتباط ، مدیریت تضاد و روابط منجر می شود.
اینکه چگونه یک شخص انرژی می گیرد، چه اطلاعاتی را برای تصمیم گیری های خود دریافت می کند، اصولا چگونه یک فرد تصمیم میگیرد، و نهایتا سبک زندگی که می پذیرد چیست ؟
البته باید اذعان داشت که تنوع تیپ های روانشناختی باعث عملکرد موفق گروه می شود. یک تیم متنوع از نظر روانشناختی اگر چه ممکن است دیرتر یک پروژه را تکمیل کند ، اما نتیجه نهایی اغلب بهتر خواهد بود.
– با تحلیل این اطلاعات می توانیم رفتار کارکنان را در محل کار پیش بینی کنیم
– بررسی کنیم که چه شغل هایی بیش تر میتواند برای کارجویان مناسب باشد
– به این موضوع میپردازیم که کارکنان و کارجویان در ارتباط با دیگران به احتمال زیاد به چه نحو رفتار میکنند

و در نهایت پس از انجام این آزمون ، برای هر یک از کارکنان شما ( در هر نوع تیپ شخصیتی که هستند ) پیشنهاداتی ارزشمند ارائه خواهد شد و به شما به عنوان یک مدیر پیشنهاد خواهیم داد که با نیروی انسانی تحت نظر خود چگونه رفتار کنید .
برگزاری این تست حداکثر به 15 دقیقه زمان نیاز دارد . جهت خرید این آزمون اینجا کلیک کنید تا با شما تماس بگیریم .

2. هوش منطقی ( IQ) بر اساس آزمون Raven IQ Test :
جالب است بدانیم که تواناييهاى ذهنى انسان قابل اندازه‏ گيرى است و کارکنانی که هوش منطقی ( IQ) بالایی دارند در استدلال، تفکر منطقی ، محاسبات ، شناسایی الگوها و تحلیل منطقی مسائل قوی هستند. این کارکنان به تفکر دربارهٔ مفهوم اعداد، روابط و الگوها علاقه‌مندند و از تفکر دربارهٔ ایده‌های انتزاعی لذت می برند و بسیار راحت‌تر از دیگران تصمیم‌های منطقی و عملی می‌گیرند.
این گروه از کارکنان همچنین مهارت ویژه ای در حل مساله دارند و معمولا پس از تحلیل مسائل ، از روش های آزموده شده برای رویارویی با چالش ها استفاده می کنند ، به بیان دیگر هوش منطقی یعنی توانایی ذهن در حل مساله.
این دسته از کارکنان همچنین می‌توانند مطالب را به شیوه‌‌ای منطقی یاد بگیرند، معمولا اطلاعات جدیدی را که با آنها مواجه می‌شوند، ابتدا در گروه‌ها و زیرشاخه‌های متعدد تقسیم‌بندی نموده و سپس آنها را تحلیل می کنند .
همچنین تمایل دارند برای انجام کارها برنامه‌ریزی خاصی داشته باشند .
– اطلاعات پیچیده و سخت را به خوبی درک می‌کنند
– به دنبال دلایل و علت های اتفاقات مختلف هستند
– به نظم و ترتیب علاقمند هستند
و نهایتا به ضوابط و مقررات پایبند هستند

برگزاری این تست حداکثر به 45 دقیقه زمان نیاز دارد . جهت خرید این آزمون اینجا کلیک کنید تا با شما تماس بگیریم .

تست IQ هوش منطقی آزمون استخدامی

3. تعیین توانمندی در مدیریت هیجانات بر اساس آزمون بار-آن :
یافته‌های جدید نشان می‌دهد کارکنانی که دارای وجدان کاری و احساس وظیفه‌شناسی بالایی هستند، اما فاقدِ هوش هیجانی و اجتماعی‌اند، در مقایسه با کارکنان مشابهی که از هوش هیجانی بالایی برخوردارند، عملکرد ضعیف‌تری دارند.
عزت نفس ، خود آگاهی ، خود ابرازی ، استقلال ، خودشکوفایی ، همدلی ، مسئولیت پذیری ، روابط میان فردی ، تحمل فشار روانی ، واقع گرایی ، کنترل تکانش ، انعطاف پذیری ، حل مساله ، خوش بینی و نهایتا شادکامی عواملی هستند که مدیریت آنها می تواند به عنوان یک شایستگی ارزشمند کارکنان محسوب گردد .
نحوه برخورد کارکنان با چالش های روزمره ، این امر را به خوبی به اثبات رسانده است که شخصی که هوش بالایى دارد، نمى تواند تنها با اتکا به هوش منطقی (IQ) خود به موفقیت نائل آید بلکه آن دسته از کارکنان در مدیریت چالش های روزمره موفق بوده اند که شنونده ، و ارائه دهنده خوبی باشند، رابطه پایدار و مثبت با دیگران برقرار کنند و احساسات خود و دیگران را به خوبى درک کند.
آنچه موجب اهمیت بیشتر هوش هیجانی می شود این است که بدانیم انسان ها با هوش هیجانی بالا متولد نمی شوند بلکه هوش هيجانی، مهارتی اکتسابی است که به آسانی آموخته می‌شود، و این نکته مهم ، لزوم سرمایه گذاری سازمان ها بر مقوله هوش هیجانی را بیش از پیش نمایان می سازد .
– نکته بسیار مهم در باره هوش هیجانی این است که کارکنان با هوش هيجانی بالا می توانند مشتریان و سایر کارکنان شما را جذب کنند و حفظ نمایند چرا که مسئوليت احساساتشان را به عهده می‌گيرند و هيچ‌گاه تقصير را به گردن ديگران نمی‌اندازند ،همچنین آنها را ملامت نمی‌کنند و آنها را تخطئه نمی نمایند ، بنابراين نيازی نيست که کارکنان یا مشتریان شما حالت تدافعی يا ضد حمله به خود بگيرند .

شما پس از دریافت نتیجه این آزمون ، درخواهید یافت که کدامیک از زمینه های مدیریت هیجانات کارکنان شما ، نیاز به سرمایه گذاری دارد و کدام زمینه ها ، نقطه قوت وی محسوب می شود و امکان بهره برداری دارد .
برگزاری این تست حداکثر به 25 دقیقه زمان نیاز دارد . جهت خرید این آزمون اینجا کلیک کنید تا با شما تماس بگیریم .

4. رفتار شناسی بر اساس مدل DISC :
رفتار هریک از ما و همکارانمان ، ترکیبی متفاوت از شاخصه های اثرگذاری ، سلطه جویی ، ثبات ، و یا تطبیق پذیری است .
تحلیل DISC ما را در شناخت اعضاء تیم و نقش های درست منطبق بر رفتاری که باید به این افراد سپرد ، موجب هم افزایی تیم خواهد شد .
شناخت رفتار و تحلیل آن ، اولین قدم جهت شناخت خود و شناخت دیگران می باشد ، اگر به دنبال بهبود ارتباطات میان فردی در سازمان باشیم ، می بایست به افراد کمک کنیم که خود را بشناسند و تعریف درستی از رفتار های خود داشته باشند ، نقاط قوت و قابل بهبود خود را در حوزه رفتار بدانند و در ارتباط با دیگران توان این را داشته باشند که ویژگی های رفتاری مخاطب را شناخته و دلایل رفتار دیگران را درک نمایند و بتوانند مدل رفتاری خود را با دیگران تطبیق دهند .

آزمون مذکور به کارکنان کمک می کند تا خود را بیشتر بشناسند، به نقاط قوت و قابل بهبود خود آگاه شوند ، تفاوت های فردی خود را با دیگران بشناسند ، بتوانند خود را با دیگران تطبیق دهند ، و نهایتا به یک ارتباط برد – برد دست یابند .
برگزاری این تست حداکثر به 20 دقیقه زمان نیاز دارد . جهت خرید این آزمون اینجا کلیک کنید تا با شما تماس بگیریم .
الگوهای رفتاری کارکنان مدل دیسک DISC آزمون دیسک

 

5. ارزیابی 5 عامل شخصیتی بر اساس آزمون NEO :

شاید به جرات بتوان گفت که آزمون 5عاملی NEO از مهمترین ابزارهای ساختار سازی شده برای مراکز صنعتی است که مهمترین ویژگیهای شخصیتی مرتبط با فعالیتهای شغلی را اندازه گیری میکند.

بر اساس این آزمون ، 5 عامل شخصیتی شامل اضطراب و پرخاشگری ، صمیمیت و جمع گرایی ، انعطاف پذیری و ارزش ها ، تواضع و توافق و تبعیت ، وظیفه شناسی و خویشتن داری ، ارزیابی شده و پیشنهادات ارزشمندی به شما ارائه خواهد شد .

برگزاری این تست حداکثر به 60دقیقه زمان نیاز دارد . جهت خرید این آزمون اینجا کلیک کنید تا با شما تماس بگیریم .

6. مصاحبه های شایسته محور :
پس از برگزاری آزمون های فوق الاشاره ، و ارائه گزارش های تحلیلی ، امکان انجام مصاحبه های شایسته محور ( جهت شایسته گزینی در جذب و بهینه یابی در مدیریت استعدادها ) توسط متخصصان مجرب حوزه مدیریت منابع انسانی نیز وجود خواهد داشت .
از آنجائی که قبل از جلسه مصاحبه ، نسبت به شناخت نیم رخ روانی متقاضیان ( از طریق نتایج آزمون های روانشناختی ) اقدام شده است لذا امکان برگزاری جلسات مصاحبه به صورت غیرحضوری و یا آنلاین نیز مهیا می باشد .

مدت زمان مورد نیاز برای هر مصاحبه ، به طور میانگین 30 دقیقه پیش بینی شده است . جهت اطلاع از نحوه برگزاری مصاحبه های استخدامی شایسته محور ، اینجا کلیک کنید تا با شما تماس بگیریم .

منابع :
– هوش هیجانی، دانیل گلمن، ترجمه : نسرین پارسا، انتشارات رشد ، 1389
– مدل شایستگی بر اساس تیپ شخصیت مبتنی بر مدل MBTI ، آرمین خوشوقتی ، چهارمین کنفرانس ملی آموزش و توسعه سرمایه انسانی ، 1395
– آزمونهای روانشناختی، محمود ساعتچی و همکاران، انتشارات ویرایش، 1391

به این پست امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *